Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
rajibraj ,

Filtre Kahve Nasıl Yapılır ve Nasıl Demlenir?

Filtre Kahve Nedir?

Filtre kahve, kahve çekirdeklerinin öğütülmüş halinin, su ile birlikte süzülmesiyle elde edilen bir kahve türüdür. Filtre kahve, diğer kahve türlerine göre daha ince ve hafif bir lezzette olur. Tüketilirken sıcak veya soğuk olarak tercih edilebilir.

Filtre Kahve Nasıl Demlenir?

 Öğütülmüş kahvenin demleme işleminin ardından posasından süzülmesiyle filtre kahve elde edilir. Filtre kahve demlemeye yeni başlayacak kişilerin ilk olarak kullanacakları ekipmanı seçmeleri, ardından demleme adımlarını eksiksiz öğrenerek uygulamaları gerekir. 

Filtre Kahve Demleme Yöntemleri

Filtre kahve demleme yöntemleri, kahve çekirdeklerinin dövülmüş halinin, su ile birlikte süzülmesiyle elde edilen kahve türü için kullanılan demleme yöntemleridir. Filtre kahve demleme yöntemleri arasında en yaygın olanlar şunlardır:
  • Kahve Makinesi: Kahve makinesi, en yaygın olarak kullanılan filtre kahve demleme yöntemlerinden biridir. Kahve makinesi, otomatik olarak çalıştırılabilir ve kahve suyunun sıcaklığını ayarlayabilir. Bu sayede hızlı ve pratik bir şekilde öğütülmüş kahveden filtre kahve elde edebilirsiniz. Kullandığınız makine türüne göre harici bir filtre kullanmanız gerekebilir.
    1. İlk olarak filtre kahve makinesinin su deposuna bir kişi için 250 ml su ekleyin.
    2. Makinenin üst kapağındaki filtre bölümüne bir kişi için 15 gr kahve ekleyin. Eğer makineniz kağıt filtreliyse, önce filtre kağıdını yerleştirmeniz ardından kahve eklemeniz gerekir.
    3. Tüm kapakları kapatıp makinenizi çalıştırabilirsiniz. Tüm kahve demlenip sürahide toplanacaktır. Filtre kahveniz hazır.
  • French Press: French press, cam veya paslanmaz çelikten yapılmış bir araçtır. French press ile filtre kahve yapımı için, öğütülmüş kahve çekirdekleri ve su karıştırılarak, süzülür. French press ile demlenen kahve, diğer filtre kahve demleme yöntemlerine göre daha yoğun bir lezzette olur. French Press ile kahve demlemek için aşağıdaki adımlar size yardımcı olacaktır.
  1. Suyunuzu kaynatın ve 1 dakika bekleyin, kaynar su doğrudan kahveye temas ettiğinde yanmasına sebep olacaktır.
  2. French pressinizi ve kupanızı sıcak su ile çalkalayın. Ekipmanlarınızın daha uzun süre sıcak kalmasını sağlayacaktır.
  3. 15 gr kalın öğütülmüş filtre kahveyi French presse koyun ve üzerine tüm kahveyi ıslatacak kadar sıcak su ekleyerek 30 saniye bekleyin. Ön demleme denen bu aşama, kahve lezzetini artıracaktır.
  4. Toplamda 250 ml olacak şekilde kalan suyu ekleyin ve 4-5 dakika demlenmeye bırakın.
  5. French press kapağını aşağı yönlü iterek kahve posasını alt tarafta sıkıştırın. Sonrasında kahveyi süzerek bardağa aktarabilirsiniz. French press ile demlenen filtre kahveniz hazır!
  • Chemex: Camdan yapılmış bir araçtır ve filtre kahve demleme yöntemleri arasında en popüler olanlardan biridir. Chemex ile demlenen kahve, diğer filtre kahve demleme yöntemlerine göre daha ince ve hafif bir lezzette olur.
  • Hario V60:  Hario V60, plastik veya camdan yapılmış bir araçtır ve filtre kahve demleme yöntemleri arasında yine popüler olan demleme yöntemlerinden biridir. Hario V60 ile demlenen kahve de chemex gibi ince ve hafif bir lezzette olur.
  1. V60’ı kupa üzerine oturtun ve filtre kağıdını yerleştirin.
  2. Filtre kağıdını, v60’ı ve kupanızı sıcak suyla çalkalayın. 
  3. İnce öğütülmüş 15 gr kahveyi filtre kağıdının üzerine ekleyin ve kahveyi elinizle düzleyin.
  4. Tüm kahveyi ıslatacak kadar suyu gezdirerek ön demleme işlemini gerçekleştirin.
  5. Toplamda 250 ml olacak şekilde kalan suyu dairesel hareketlerle kahvenin üzerine ekleyin.
  6. Tüm kahve süzüldükten sonra servis edebilirsiniz. V60 ile hazırlanan filtre kahveniz hazır!
  • AeroPress: AeroPress hafif ve kolay kullanım özelliği ile tercih edilen bir demleme yöntemidir. AeroPress, kahve çekirdeklerini ve suyunu bir bardakta demleyen bir demleme yöntemidir. AeroPress ile demlenen kahve, diğer yöntemlerden daha hafif ve lezzetli olabilir.
  • Moka Pot: Moka pot, kahve çekirdeklerini basınç altında demleyerek, kahve suyunu elde etmenizi sağlar. Moka pot ile demlenen kahve, diğer yöntemlerden daha yoğun ve lezzetli olabilir.
    1. Moka potun en alt haznesine su ekleyin. Soğuk su kullanarak daha lezzetli bir kahve elde edebilirsiniz.
    2. Ortadaki hazneye kahve ekleyip düzleyin. Bu aşamada kahveyi sıkıştırmamaya dikkat edin.
    3. Moka potu ocağa yerleştirip kısık ateşte pişirmeye başlayabilirsiniz. 
    4. Tüm kahve üst haznede biriktiği zaman filtre kahveniz servise hazır hale gelir.